Tuesday, February 19, 2013

Carnaval in Rio


Vorige week mochten we evangeliseren met Carnaval in Rio. We willen graag wat getuigenissen met jullie delen:

Celine

Evangeliseren tijdens carnaval was geweldig! Carnaval zelf is een leeg, duister feest, maar samen met een team van 600 mensen hebben we leven en licht kunnen brengen. We hebben over Jezus en zijn liefde kunnen vertellen en met velen kunnen bidden. Rond de 500 mensen hebben Jezus aangenomen!

Joni

De tijd tijdens carnaval was echt fantastisch! Met een ‘’leger “ van 600 man, allemaal met een rood t-shirt aan, 3 nachten lang de straat op.

Persoonlijk heb ik het ervaren al een ontzettend krachtig statement dat we maakten.  In 3 nachten hebben ongeveer 500 mensen Jezus aangenomen! En dat tijdens carnaval, de plek waar ik persoonlijk het laatst aan zou denken dat mensen tot geloof zouden komen. Zelf heb ik in de 3 nachten 5 mensen tot Jezus mogen leiden.

Hier is een van de verhalen: we verdeelden ons over een plein. Mijn vertaler en ik hadden allebei gelijk het idee om naar een van de verkoopsters, die bij een van de marktkraampjes stond, te gaan. Op een gegeven moment had ik het idee dat ik haar moest vragen of ze van zichzelf hield. Ze was even stil en ze toen:  ‘’nee’’. Ik heb toen iets van mijn eigen leven kunnen delen en verteld hoe God haar ziet, hoe waardevol ze is, hoe mooi ze is. Ze begon te huilen en zei dat ze nog nooit aan iemand had kunnen vertellen dat ze zo vaak negatieve gedachtes over zichzelf had. Ik vroeg haar of wij voor haar mochten bidden. Dit wilde ze heel graag. Tijdens het gebed vroeg mijn vertaalster of ze Jezus aan wilde nemen. Dit wilde ze heel graag! Ze bad het gebed om Jezus aan te nemen na. Het was mooi om te zien dat haar gezicht totaal veranderd was: van een verdrietige blik naar een vrolijk en blij gezicht. Prachtig!

Alle namen en telefoon nummers van de mensen die Jezus hebben aangenomen zijn opgeschreven. In de komende week zal er door de kerken, waar we mee samenwerkten, contact met iedereen worden opgenomen. Supertof toch?!

 

Dennis:

De laatste avond ging ik op pad met Bruno, een Braziliaan die erg gepassioneerd was over evangeliseren. Hij was vrij direct in zijn benadering en vroeg meestal al snel aan mensen of ze dachten dat ze naar de hemel gingen als God nu over ze zou oordelen. Zo ook bij een groepje jongeren waar we op afstapten. De meesten liepen al snel weg, maar één jongen bleef geïnteresseerd luisteren. Hij vroeg zich af wat ‘je bekeren’ nou precies inhield en toen Bruno hem dat uitlegde besloot de jongen dat hij dat ook wilde. Bruno bad met hem het zondaarsgebed en zo gaf deze jongen deze avond zijn leven aan Jezus. Voor mij was het voor het eerst dat ik hier getuige van was, erg bijzonder!

 

Esther

Carnaval was een zegen! We hebben veel gesprekken met mensen mogen hebben over de liefde van God. Eén gesprek zal ik delen. Sosha, Vitor, William en ik hadden een gesprek met wat mensen bij een busstation, er kwam toen ook een andere man bij staan. Deze man wilde graag met ons praten, en wij natuurlijk ook met deze man. Hij was in tranen. Wij hebben het gehad over Jezus, dat geen enkele zonde je kan scheiden van God. Dat Hij juist daarvoor is gekomen! Hij vond dat heel moeilijk te accepteren. Want zijn zonde was erg groot dacht hij. We hebben uitgelegd dat God je als kind aanneemt en dat het oude voorbij gaat en het nieuwe komt. We hebben voor hem mogen bidden en na ons gesprek bracht hij ons naar een buurvrouw. We moesten ook met haar over Jezus praten: Geweldig om te zien hoe God mensenlevens wil veranderen, en dat Hij zo’n man bij ons brengt.

Rachel

I scrambled up the steps from the metro. Despite the fact that it was 12:48 in the morning I was excited. It wasn’t because of the energy drink I had to stay awake. It was because we were going to the streets of Rio to talk about God. We were going to tell people, lost, broken, drink & drug addicted people who were searching for fulfillment by taking part in one of the largest street parties on the continent: Carnaval.  

I look around at the hyperness of the people around me. Like me they’re dressed in blood red shirts with “Eu te Ama” (I love you) written on the front, with a crown of thorns, a cross and three nails on it. Like me they all came to bring light into Satan’s pit of evil en darkness. We’re an army I thought. An army rising up to follow the call to arms from the commander of the angel armies, our all powerful God. We continued up onto the streets. We proke into our smaller groups en went on our way. We stopped to pray for people or talk with them about God. We obeyed the prompts of the Spirit. Pouring out love, prayer en passion like water. God did miracles in us, through us, just because we let Him use us. Yes we felt totally broken at 5:30 am when we found our way into our beds but we had fire pumping through our veins as we touched the broken hearts of God’s lost sheep, some of whom found their way back to the flock of the Good Shepherd through our prayers en gentle promptings. I, for one, will never forget the people I met, the conversations I heard and the prayers I said. I’ll never stop praising God for what He did.

Jonathan:

Het was 2e kerstdag 1961, ik weet het nog zo goed. Nu, ruim 50 jaar later, waren we bij de carnaval in Rio de Janeiro. Er waren ±500 mensen van over de hele wereld die allemaal een rood shirtje hadden gekregen waarop stond: eu te ama, wat betekent: Ik houd van je. De T van Te was een kruis dat verwijst naar Jezus aan het kruis. Overdag was er een paradijs aan mogelijkheden: Wanneer je wakker werd stond er een café da manha-tje, vervolgens kon je zwemmen in het grote, geweldige zwembad, voetballen, nieuwe vrienden maken of gewoon slapen en dat was geweldig. ’s Avonds hadden we dan een dienst met de 500 man waarbij iedereen enthousiast gemaakt werd voor de nacht waarin een heel rood leger van God op de straat zou gaan vertellen over Jezus. De sfeer onder de mensen was geweldig. Iedereen was ontzettend gemotiveerd en gepassioneerd en de hele kerk ging dan ook los tijdens de worship die geleid werd door een fantastische band (wij mochten ook een keer kort spelen, awesome). En dan kwam het moment dat het rode leger losgelaten werd. Het was mooi om te zien hoe de een nog liever wilde praten dan de ander en er zijn dan ook een hoop mensen op de straten van Rio tot de Heer gekomen. Weer een mooie en leerzame ervaring rijker. Nu nog heel even knallen voordat de outreach afgelopen is.

Sosha:

Het voelt nog kort geleden maar het is alweer een week geleden dat wij mochten evangeliseren tijdens de carnaval. Wat was dat een gave ervaring. Ik heb zo intens genoten van het hele project. We hebben zoveel gepassioneerde en leuke mensen mogen ontmoeten met wie we de straten op gingen. Op de straten zelf kwamen we genoeg mensen tegen die niks liever wilden dan gebed, een goed gesprek of zelfs een ontmoeting met Jezus. 3 Nachten lang de straten op was fysiek gezien slopend maar geestelijke gezien zo opbouwend en bijzonder. Ook de worship in de kerk voordat we de straten op gingen was een ervaring op zich. 500 mensen die dansen, zingen en los gaan voor God: Brazilian style! Ik ben heel dankbaar dat ik dit mee mocht maken. Deus é bom!

 Zoals jullie allemaal kunnen lezen hebben we erg genoten van Carnaval. Momenteel zijn we bezig met de allerlaatste dagen van ministry. Deze zaterdag zullen we naar Paraty vertrekken waar we onze afsluiting hebben.

No comments:

Post a Comment