Sunday, January 20, 2013


Hallo allemaal,

Hierbij weer een update vanuit Brazilië. Inmiddels zijn we al weer bijna twee weken in Belo Horizonte. Op dinsdag 8 januari zijn we met een busje vanuit Sao Paulo hierheen gebracht. Na een acht uur durende rit door een prachtig landschap kwamen we aan op onze nieuwe verblijfplaats: Casa Luzeiro, oftewel Lighthouse. Dit is één van de YWAM huizen in Belo Horizonte. Het huis ligt bovenop een heuvel en dat maakte het laatste stukje van onze reis uiterst interessant, met wegen die soms wel in een hoek van bijna 45 graden omhoog liepen. Eén keer moesten we zelfs een andere route nemen omdat het busje niet tegen de helling op kwam.
     
  
Belo Horizonte (Mooie Horizon) doet haar naam eer aan
En 's avonds is het nog mooier

De dag na aankomst begon hier op de YWAM basis een project genaamd ‘Impact’. Dit is een soort mini-DTS waarbij de studenten ’s ochtends les hebben en ’s middags op outreach gaan in de omgeving. We kwamen hier met de verwachting les te gaan geven aan deze studenten. Dit bleek echter niet het geval te zijn, er werd van ons verwacht dat we gewoon het programma met de studenten zouden mee volgen. Dat voelde voor ons toch wel als een stapje terug naar de lesfase. Daarnaast begonnen we hier ook echt de verschillen tussen de Braziliaanse en Nederlandse cultuur te merken. Alles gaat hier drie tempo’s lager en de eerste dagen hadden we het idee dat we meer pauze hadden dan dat we daadwerkelijk aan het doen waren.

De lokale staf begreep ons probleem wel en na overleg werd besloten dat we extra dingen naast het programma konden oppakken.  Zo hebben we nu bijvoorbeeld toch wat van onze kennis kunnen delen met de studenten door middel van seminars. Jonathan en ik hebben wat verteld over het kruis, Sosha en Christian over discipelschap en Joni en Esther hebben een en ander gedeeld over identiteit. Maandag is het de beurt aan Celine en Esther, zij behandelen dan de kracht van gebed.
Verder steken we ook in praktische zin de handen uit de mouwen. Hier op de basis zijn we bezig met het opknappen van de bibliotheek en een klaslokaal en in de sloppenwijk zijn we begonnen met het bouwen van een huis voor een lokaal gezin. Zij hebben nu een houten huisje op een hele steile helling van zand, wat bij zware regenval voor het nodige gevaar kan zorgen. In kleine groepjes gaan we er afwisselend naar toe met als doel uiteindelijk een stenen huis neer te kunnen zetten.

Theo en Dennis aan het klussen


Joni lest de dorst
Naast onze werkzaamheden als team begonnen ook de activiteiten van de mini-DTS na enige dagen steeds meer vorm te krijgen. De groep is verdeeld in vier interest groups: sports, clowning, arts en recreation. In deze groepjes worden activiteiten voor kinderen uit de buurt voorbereid. Inmiddels hebben we er al een aantal sport- en spelmiddagen opzitten, waarbij we de kinderen zichtbaar hebben kunnen zien genieten van het doorbreken van de dagelijkse sleur.

Het grote moederhart van Celine
Op zondagavond zijn we met de hele basis naar het centrum van Belo Horizonte gelopen om daar te evangeliseren onder de daklozen. De volgende avond zijn we weer terug gegaan, nu alleen met ons team en twee vertalers. We hebben met veel mensen kunnen praten en voor ze mogen bidden. Een deel van de groep is zelfs op ‘huisbezoek’ geweest, een dakloze man en vrouw nodigde ons uit op hun kleedje. Ze waren ontzettend blij met ons, ze hadden nog nooit bezoek gehad, laat staan van een stel Nederlanders.

Zaterdagavond hebben we geëvangeliseerd op de straten in de buurt bij het Rock House, één van de andere YWAM huizen. De afgelopen dagen zijn we druk geweest met het oefenen van een dans en ook zijn onze lenigheid en lef op de proef gesteld met een aantal indrukwekkende acrobaten acts. Hiermee hebben we op straat opgetreden  en ook hebben we met ons eigen team drie dramastukken laten zien. Dit was erg gaaf om te doen. Na afloop hebben we nog met veel mensen gepraat en voor ze kunnen bidden.

Dinsdag gaan we alweer naar Holambra. Daar zal ook onze pastoral visit op bezoek komen. Mochten jullie nog post voor ons willen meegeven dan kunnen jullie dat morgen nog op de bus doen naar Heidebeek.

Groetjes Dennis

3 comments:

 1. Wat bijzonder om te lezen wat jullie meemaken en hoe jullie je inzetten. Van praktische hulp tot gebed met mensen, twee aan twee en als een team.
  Goede tijd in Holambra gewenst,
  Gerrie

  ReplyDelete
 2. Wat tof om allemaal te lezen. Gods zegen! Tim

  ReplyDelete
 3. Hierbij een berichtje van Marijke en Nico (hadden geen Google account):

  "Voor Joni. Het zou zomaar kunnen dat er al iemand is bij wie Brazilië in zijn/haar botten is gaan zitten ;) Veel zegen verder.

  Maak groot onze God!

  Nico en Marijke"

  ReplyDelete